Satna osnova – MEDNO

2,50 

LR  format crna / žuta boja  ( boja nije bitna , nego sam kvalitet plastike )

Najvažnije karakteristike, koji razlikuju navedenu plastičnu satnu osnovu od drugih, su:
* napravljena je od PREHRAMBENE PLASTIKE – Polypropylene (PP)
* TERMO OTPORNA do 90°C, što znači da prikladna  je i za topionik

Kategorije: ,

Opis

https://medno.net/

Satna osnova LR od PREHRAMBENE PLASTIKE / PVC – Polypropylene (PP)TERMO OTPORNA do 90°C

Korištenje plastičnih satnih osnova ima mnoge prednosti, samo navedemo neki od njih : vijek trajanja, nema bušenja rupa, nažićavanja, utapanja žice u satnu osnovu  , dobijete povrat do 80 % od  Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju ,pogodne za ekološku proizvodnju itd.

Prilikom utapanja ili premazivanja PVC satne osnove od prehrambene plastike sa voskom bitno je da se ne stavi debeli sloj voska i da vosak bude steriliziran. Zatim  otopimo vosak  na temperaturu od 80 °C   prije samog mazanja i tako  održavamo temperatura voska . Ako je previše voska na PVC satnoj osnovi izgubi se struktura plastične satne osnove od prehrambene plastike što nije dobro jer pčela teže gradi pravilno PVC satnu osnovu . što je manje voska na PVC satnoj osnovi , to je bolje . Vosak možemo sterilizirati stavljanjem u škrinju na 48 sata ili grijanjem na temperaturu od 130 C na 30 minuta pomoću termalnog ulja .

Bitno: sa postavljenje PVC satne osnove u drveni okvir  on mora imati dva utora: u gornjoj satonoši u u donjoj letvici okvira dubine od 5 mm

Kako je sve više nekvalitetnog voska na tržištu sve više se pčelara odlučuje na plastične satne osnove koje se prije upotrebe premažu voskom . Nakon 5 te uspješne sezone rada sa ovom satnom osnovom proširili smo asortiman i na farrar plastičnu satnu osnovu .
Bitno je naglasiti da po novom pravilniku o potporama za pčelarstvo od 2017 do 2019 godine plastične satne osnove su na popisu za povrat . Što znači da kada ih kupite imate pravo na povrat do  80 % sa priloženim računom . Dok to nije slučaj sa klasičnim satnim osnovama napravljenim od 100 % voska ili onim lošijima sa raznim dodacima .
Tako da plastične satne osnove nemaju mane . Da ih i bacite nakon 3 godine upotrebe one su se več u prvoj godini same isplatile . A ako ih očistite sa kaustičnom sodom i dezinficirate možete ih ponovo koristiti neograničeni broj puta .
SATNE OSNOVE NAPRAVLJENE OD PREHRAMBENE PLASTIKE , utapaju se u vosak ZA LR I FARRAR KOŠNICE

Kod nas je od nedavno krenulo zanimanje za satne osnove napravljene od prehrambene plastike .

U Americi se sa njima radi više od 10 godina . Također i u Francuskoj zadnjih 5 godina .
U susjednoj Srbiji zadnjih 3 godine .

PREDNOSTI PLASTIČNIH SATNIH OSNOVA

1. Vijek trajanja

2. Jednostavna je u korištenju:  lako se  ponovo stavljaju u upotrebu (nema bušenja rupa, nažičavanja, utapanja žice u satnu osnovu). Bitno je da okvir ima dole i gore utor dubine od 5 mm ( kod izrade svom stolaru napomenuti da želite gore i dole takav utor )

3. Dobijete povrat do 80 % od  Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju

4. Pogodne za ekološku proizvodnju / jer koristite vlastiti vosak

5. Voskov moljac ne može uništiti vaše satne osnove jer su od ekološke – prehrambene plastike . Voskov moljac ne može graditi kukuljicu u plastici pa zato i NE NAPADA vašu plastičnu satnu osnovu

6.  Vi svoj vlastiti vosak koristite za ponovno navoštavanje  , tako da ne gubite na preradi i ne plaćate za preradu 

7. Vaš vosak postaje još jedan dodatan proizvod pa sada možete proizvesti ekološki vosak te ga kao takvog prodati za više od 25 eura po kili . Drugom pčelaru ili kozmetičkoj industriji za kreme i balzame. Naravno ako ne koristite lijekove na bazi kemikalija ( kumofos,amitraz,rotenon itd )

8. Prilikom vrcanja meda se ne raspadaju nego godinama ostaju iste , također niti ne ” cure ” to jest vosak na visokoj temperaturi ne klizi  kao što zna biti slučaj kod satnih osnova koje nisu od čistog voska 

9. Sada od svog voska možete početi proizvoditi kreme , svijeće itd

10.  PVC satne osnove također niti ne ” cure ” to jest vosak na visokoj temperaturi ne klizi  kao što zna biti slučaj kod satnih osnova koje nisu od čistog voska 

ODRŽAVANJE :

* skinete satnu osnovu iz okvira te stavite u zamrzivač – škrinju na 48 sati . Kada se vosak smrzne ujedno se i dezinficira od nozemoze i od voskovog moljca pa cak i od američke gnjiloče .Kada ga izvadite iz škrinje lako se vosak skida sa PVC satne osnove pomoću špahtle – struganjem .
I kao takava PVC satna osnova se opet stavlja u okvir i ponovo u košnicu . Na taj način smo dobili extra djevičanski vosak te natjerali mlade pčele na izgradnju novog sača te vjerojatno spriječili rojevni nagon .

* struganjem sa špahtlom na samom pčelinjaku i ako ne koristite lijekove ( otrove ) nego kiseline ( mliječnu , oksalnu , mravlju , timol itd ) nemate potrebe iskuhavati okvire jer nije vosak kontaminiran . Nego možete ponovo ubaciti okvir u košnicu . Jer na njemu već ima voska i spreman je za ponovnu upotrebu

 

 

 

 

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Satna osnova – MEDNO”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vam se također svidjeti…